Головна » 2015 » Лютий » 4 » 4 лютого - Всесвітній день боротьби з раком
20:14
4 лютого - Всесвітній день боротьби з раком

4 лютого - Всесвітній день боротьби з раком

Кожного року 4 лютого – Всесвітня організація охорони здоров’я відмічає як день боротьби з раком.

Цей міжнародний захід проводиться під егідою Міжнародного протиракового союзу. Вперше його відзначали в 2005 році. З того моменту метою даного свята є привернення уваги громадськості до даної проблеми, щоб запобігти поширенню такого страшного захворювання, як рак.

З 2008 року для Всесвітнього дня боротьби проти раку вибирають певну тему. Зокрема цього року провідними ідеями свята стали створення навколишнього середовища для дітей та молоді, вільної від тютюнового диму. Ініціатори даного заходу виступають за збалансований стиль життя, який ґрунтується на правильному харчуванні і нормальній фізичній активності людей.

Пухлини можуть з’явитися у людини в будь-якому віці. На сьогоднішній день значно зростає онкопатологія і у дітей.

На виникнення раку впливають фактори зовнішнього середовища, що пов’язані з харчуванням (35%), тютюнопалінням (30%), інсоляцією (5%), алкоголем (2%), дією хімічних речовин, онковірусів, радіації.

Проводячи аналіз онкозахворюваності населення України за 2014 рік встановлено, що захворюваність розподілилась таким чином:

I місце - рак шкіри – 14,5 %

II місце - рак молочної залози – 12,0 %

III місце - рак тіла матки – 9,4 %

IV місце - рак легень - 8,5%

У чоловіків на І місці залишається захворюваність на рак легень, у жінок – на рак молочної залози. 

Смертність від онкопатології в Україні дуже висока.

Оскільки ми говоримо про найбільш поширені форми раку, необхідно звернути увагу на ознаки передпухлинних станів таких, як рак шкіри, рак молочної залози, це ті ознаки, що може запідозрити в себе кожна людина. Нагадуємо, що симптомами передпухлинних станів шкіри є поява на тілі поодиноких темно – червоного кольору, гладких, шорсткуватих бляшок, плям темно – сірого кольору з шорсткуватою поверхнею, що лущиться, шкірний ріг, себорейні бородавки, папіломи, пігментні невуси, хронічні запальні процеси шкіри – трофічні виразки, рубці, норецеві ходи.

Що стосується молочних залоз, то це поява поодинокого вузла, збільшення однієї із молочних залоз в об’ємі, виділення різного характеру із соска, біль в молочних залозах незалежно від менструального циклу, поява щільних дископодібних утворень без чітких контурів, наявність болючих округлої форми утворень, так званих кіст. Це може спостерігатись у молодому віці.

Зі 100 жінок, котрі звертаються до лікаря на ранній стадії захворювання, 95 після лікування стають абсолютно здоровими.

І сьогодні це можливо без серйозних фізичних та психологічних травм, надскладного реабілітаційного періоду.

Лікарі наголошують, що з метою раннього виявлення клінічних ознак захворювань, своєчасного направлення на лікування велику роль відіграє проходження профоглядів: це і флюорографія, жіноча консультація, чоловічий оглядовий кабінет, додаткові дослідження. Не можна нехтувати медичними профілактичними оглядами, адже своєчасність – це запорука вашому здоров’ю.

Сучасна медицина постійно шукає нові методи лікування онкологічних захворювань. Фахівці заявляють, що їм уже відомі багато причин розвитку раку. В цей день зазвичай говорять про те, що онкологічні захворювання є однією з головних причин смертності в усьому світі.

Пам’ятайте: рак - це не вирок, це просто діагноз.

Рак – виліковний.

Не гайте дорогоцінний час!

 

 

Переглядів: 933 | Додав: school | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: