Головна » 2017 » Січень » 26 » День пам`яті Героїв Крут
23:13
День пам`яті Героїв Крут

Любіть Україну, як вірні сини, 
Віддати життя їй готовіє, 
Як юні сини, що життя віддали 
Під Крутами всі, як Герої… 
Василь Криволап

29 січня – День пам’яті героїв Крут. Український народ щороку вшановує пам’ять молодих борців за волю, полеглих під залізничною станцією Крути. Ця битва, яку небезпідставно порівнюють зі всесвітньо відомим боєм під Фермопілами, стала символом героїзму та відданості Українській державі й національній ідеї, а її дата – 29 січня 1918 року – днем національної трагедії. 

У нашій школі 27.01.2017 року в шкільній бібліотеці відбувся захід, приурочений цій даті - Година-реквієм "Бій під Крутами. Ніколи не забути цих юних душ нескорений політ".

Завідуюча бібліотеки Чередник Н.О., вихователь Рогова Т.Л. доступно та цікаво розповіли присутнім про бій під Крутами ,наголосивши на тому ,що 29 січня 1918 року — це не лише день скорботи за українською молоддю, а й день величі духу української нації. Жертовності та героїзму Крут забувати не можна. Бібліотекар ознайомила присутніх з літературою, яка є в бібліотеці з цієї теми. Також учні переглянули тематичну виставку "Герої Крут у нашій пам'яті". Наприкінці заходу педагоги, разом з юними користувачами бібліотеки вшанували пам'ять Героїв хвилиною мовчання.

Вихователі провели інформаційні хвилини з учнями. 

Історична довідка. Бій під Крутами — бій, що відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва.

Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді.

Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві.

Тіла 28 вояків-студентів було перевезено до Києва, де відбулася громадська жалоба і поховання. На церемонії виступив Михайло Грушевський, який назвав цей учинок київської молоді героїчним.

(З матеріалів сайту "Україна. Історія великого народу"

 

 

Категорія: Виховна робота | Переглядів: 458 | Додав: school | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: