Головна » 2015 » Листопад » 9 » День української писемності та мови. Радіодиктант національної єдності 2015
18:12
День української писемності та мови. Радіодиктант національної єдності 2015

09 листопада 2015 року ми відзначаємо велике свято — День української писемності та мови.

Свято було встановлене указом президента України Леоніда Кучми в 1997 році. А святкуємо ми його на честь українського літописця Нестора — послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Саме з нього, вважають дослідники, і починається писемна українська мова.

Мелодійна, ніжна, солов’їна — не вистачить слів, щоб описати нашу рідну українську мову. Сьогодні нею розмовляють близько 45 мільйонів людей, і вона входить до другого десятка найпоширеніших мов світу.

Українська мова — державна мова України. Вона також є рідною мовою українців, які проживають за межами нашої держави: у Росії, Білорусі, Казахстані, Польщі, Словаччині, Румунії, Канаді, США, Австралії та інших країн.

Тож давайте оберігати, плекати та звеличувати українську мову. Адже як сказав великий український вчений, мовознавець Іван Огієнко, «Мова – душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб».

Сьогодні, в День української писемності та мови, по всій Україні транслювався радіодиктант національної єдності. Національна радіокомпанія України започаткувала акцію ще у 2000 році. Відтоді щороку слухачі можуть взяти участь у написанні та з’ясувати, наскільки добре знають мову.

Щороку радіодиктант об’єднує українців не тільки на території України, але й за її межами. Проводиться він також з метою пропагування грамотності, підтримки та розвитку державної мови як духовного потенціалу нації, виховання високої мовної культури.

21 учень 9 класу та педагоги Слов’янської ЗОШ-інтернату №1 сьогодні охоче приєдналися до написання радіодиктанту.

Друзі! Вітаємо всіх вас зі святом української мови та писемності. Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як і Україна, — у нашому серці, і починається вона з кожного з нас.

Категорія: Навчальна робота | Переглядів: 546 | Додав: school | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: