Головна » 2021 » Березень » 19 » Ліна Костенко
13:12
Ліна Костенко

19 березня святкує свій 91 день народження українська поетеса Ліна Костенко. Її по праву вважають генієм слова, а біографія поетеси є прикладом для мільйонів українців та невичерпним джерелом мудрості.

Вислови поетеси надихають на зміни і змушують замислитися над вічними темами.

Вчителі української мови та літератури Коструб Х.В., Титаренко О.А. провели цікаві уроки літератури присвячені творчості Ліни Костенко, продемонструвавши велич духовності й романтики творів видатної поетеси, точність і гостроту її думки. А творчі учні разом з педагогами Коструб Х.В., Титаренко О.А. та зав. бібліотеки Чередник Н.О. створили плакат співпраці «Ліна Костенко».

Ми пишаємось і приєднуємося до привітань нашої великої сучасниці, однієї з найвпливовіших жінок України – Ліни Костенко!

Пропонуємо вам дізнатись маловідомі факти з життя цієї видатної жінки:

️Через впертість та неабияку сміливість Ліну Костенко називають залізною жінкою.

Вона завжди говорила та писала, що хотіла. Навіть коли її колеги боялись репресій та мовчали, вона відкрито критикувала владу. Таку незламність поетеса унаслідувала від бабусі.

️У радянські часи поетеса була активною учасницею дисидентського руху, за що її твори були забороненими для друку впродовж 14 років. Це був важкий удар для письменниці, і вона навіть оголосила голодування. Однак акція протесту не дала жодного результату, і Ліні довелося навчитися жити у творчій ізоляції. Саме в цей час вона написала свої найвідоміші твори "Берестечко" і "Маруся Чурай".

️У дитинстві Ліна мріяла стати льотчицею. Бажання було настільки сильним, що вона змайструвала собі саморобний парашут із старої маминої парасолі та простирадла, піднялася з ним на горище і стрибнула. Тоді маленька Ліна ледве не загинула, тому з мрією дитинства було покінчено. Вже дорослою Костенко стала педагогом і лише згодом відкрила талант до поезії.

️Один твір письменниці екранізували. Це – кіносценарій "Перевірте свої годинники" 1963 року. У ньому розповідається про українських поетів, загиблих під час Другої світової війни. Фільм зняли у 1964 році, але його так і не побачили глядачі. Його так переробили, що Костенко відмовилася від авторства.

️У 2005 році Ліна Костенко взяла участь в експедиції до Чорнобильської зони. Письменниця активно працювала нарівні з усіма вченними, рятуючи предмети побуту і артефакти народної культури від знищення і забуття.

️Ліна Костенко має чимало регалій:

почесний доктор Чернівецького національного університету (2002); лауреат державної премії ім. Тараса Шевченка (1987, за роман «Маруся Чурай» і збірку «Неповторність»); лауреат Міжнародної мистецької премії ім. О.Теліги (2000). Також її було нагороджено Почесною відзнакою Президента України (1992) і Орденом князя Ярослава Мудрого у березні 2000 року.

️У 2015 році Ліна Костенко приєдналася до гуманітарної акції «Другий фронт АТО». Книжки Ліни Костенко передали в зону АТО. Для бійців добровольчого батальйону особливого призначення МВС України «Київ-1», а також дітей, які залишаються у зоні АТО, було зібрано гуманітарну допомогу та подарунки – книжки

️Ліна Костенко усім своїм життям і творчістю засвідчує несхитну мужність, палку любов до України. Вона — одна з тих митців, хто не втратив людської гідності в часи переслідувань, не йшов на компроміс з владою, бо свою позицію поетеса завжди виражала прямо і відкрито: «...не боюсь донощика в трактирі, бо все кажу у вічі королю».

 

Категорія: Навчальна робота | Переглядів: 95 | Додав: school | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: