Головна » 2017 » Жовтень » 4 » "Трагедія Бабиного Яру - трагедія українського народу"
13:28
"Трагедія Бабиного Яру - трагедія українського народу"

Днями в нашій школі до річниці вшанування жертв Бабиного Яру в шкільній бібліотеці відкрилася інформаційна виставка, проведено тематичні уроки, просвітницькі хвилинки. Ці заходи пройшли під гаслом "Трагедія Бабиного Яру - трагедія українського народу" та спонукали і педагогів, і учнів замислитися над трагічними подіями нашої історії, що є символом трагедії Голокосту та нацистських злочинів на українській землі, жертвами яких стали мільйони людей.

Бабин Яр став могилою десятків тисяч євреїв, а також українських патріотів, військовополонених, циган та інших громадян. Лише за два дні, 29 та 30 вересня 1941 року, було знищено більше 30 тис. євреїв. Усього за роки нацистської окупації Києва (1941-1943 рр.), за різними джерелами, було знищено близько 100000 осіб.

Бабин Яр - урочище на північно-західній околиці Києва.

Під час Великої Вітчизняної війни окупанти, які захопили Київ 19 вересня 1941, використовували Бабин Яр для проведення масових розстрілів. Перший розстріл відбувся 27 вересня 1941 - було страчено 752 пацієнти психіатричної лікарні ім. Івана Павлова, що розташовувалася поруч з яром.

27-28 вересня нацистські власті віддали наказ про те, щоб 29 вересня єврейське населення міста до 8 години ранку прибуло в призначену точку збору з документами та цінними речами. За непокору наказу - розстріл.

Розстріляли в яру 33 771 осіб - практично все єврейське населення Києва. Подальші розстріли євреїв відбулися 1, 2, 8 і 11 жовтня 1941, за цей час було розстріляно близько 17 000 євреїв.

Перед очима, як наяву, постають незлічимі натовпи людей (150 тисяч? 200 тисяч?), гнаних фашистами на розстріл “до одної ями” Бабиного Яру ... І була серед них Олена Теліга. Так і не дожила вона до своїх 35 років ... У спадок залишились вірші цієї нескореної українки.

Також фашисти відкрили Сирецький концтабір в якому загинуло не менше 25 000 чоловік. Відступаючи з Києва і намагаючись приховати сліди своїх злодіянь, нацисти в серпні - вересні 1943 встигли частково знищити табір, вирили і спалили на відкритих «печах» безліч трупів, кістки перемелювалися на спеціально привезених з Німеччини машинах, попіл був розсипаний по всьому Бабиному Яру.

У 1946 році на Нюрнберзькому процесі наводилася оцінка близько 100 тисяч осіб, згідно з висновками спеціальної державної комісії для розслідування нацистських злочинів під час окупації Києва.

  

Категорія: Виховна робота | Переглядів: 435 | Додав: school | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: