Головна » 2021 » Лютий » 8 » Цікаві експерименти на уроці «Фокус. Вибух кольору в молоці»
14:35
Цікаві експерименти на уроці «Фокус. Вибух кольору в молоці»

Цікаво й наглядно про науку – не обов’язково дорого та складно. 08.02.2021 р. вчитель 4 класу нашої школи Мариноха С.В., асистент вчителя Дем’яненко О.С разом зі своїми учнями під час уроку «Я досліджую світ» провели цікавий експеримент «Фокус. Вибух кольору в молоці». Всім було цікаво експериментувати з кольором, навіть заступник директора з НВР Борисенко О.В.,  що була присутньою на уроці не залишилась осторонь. Такі експерименти не потребують спеціальної підготовки і дорогого обладнання. Більшість компонентів точно є у кожного вдома.

На уроці всі учні були в захваті, бо що може бути більш дивно, ніж перетворення звичної речі в незвичну, коли біле, знайоме кожному, молоко стає різнобарвним? Справжній вибух кольору в тарілці!

Пояснення експерименту: молоко складається з молекул різного типу: жири, білки, вуглеводи, вітаміни і мінерали. При додаванні в молоко миючого засобу відбувається одночасно кілька процесів. По-перше, миючий засіб знижує поверхневий натяг, і за рахунок цього харчові барвники починають вільно переміщатися по всій поверхні молока. Але найголовніше, що миючий засіб вступає в реакцію з молекулами жиру в молоці, і приводить їх в рух. Саме тому для цього досліду не підходить знежирене молоко. А додавання кольорових барвників робить цей експеримент  видовищним.

Як зазначила вчитель 4 класу Мариноха С.В. - діти початкових класів дуже уважно слухатимуть вас, якщо запропонуєте їм експеримент чи дослід — це для них завжди маленьке свято. Цікаві активності можна проводити в школі та вдома, щоб сформувати дослідницькі навички, допомогти закохатись у науку та підживити потяг до пізнання навколишнього світу. Такі вправи педагоги можуть запропонувати учням і під час дистанційного навчання, щоб стимулювати зацікавленість школярів та отримувати зворотний зв’язок у вигляді результатів, вражень від роботи й світлин.

 

 

Категорія: Навчальна робота | Переглядів: 109 | Додав: cherya-nataha | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: