Головна » 2017 » Листопад » 10 » XVII Всеукраїнський радіодиктант Національної єдності
11:36
XVII Всеукраїнський радіодиктант Національної єдності

З метою пропагування грамотності, підтримки та розвитку державної мови як духовного потенціалу нації, виховання високої мовної культури дітей і юнацтва 9 листопада 2017 року в День української писемності та мови учні, вчителі, вихователі, технічний персонал нашої школи написали радіодиктант національної єдності.

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності – це унікальна подія, яка відбувається на Українському радіо до Дня української писемності та мови, що відзначається 9 листопада.

Українське радіо започаткувало акцію ще 2000-го. Відтоді щороку слухачі можуть взяти участь у написанні та з’ясувати, наскільки добре знають мову.

Популярність радіодиктанту щороку зростає. І найголовніше в ньому – це не перевірка знань і не хизування здобутою високою оцінкою чи отриманим подарунком. Важлива солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне слово, хто хоче, щоб українці говорили українською мовою і зберегли її для нащадків.

На першому каналі «Українського радіо» марафон розпочався о 12:00, текст диктанту звучав о 12:30. Доцент Київського університету ім. Б. Грінченка Олександр Авраменко читав його двічі у прямому ефірі. На замовлення «Українського радіо» він склав текст радіодиктанту із 120 – максимум 180 слів.

«Це дуже непросто. Треба неймовірну концентрацію пунктограм і орфограм. З іншого боку, текст не має бути легким. Якщо зовсім легкий текст, нецікаво. У змаганнях мають бути перешкоди, їх треба долати», – сказав Олександр Авраменко і додав, що диктант буде цікавим за змістом і актуальним сьогодні.

«У класичному диктанті є 10-15 пунктограм, 5 орфограм. У цьому радіодиктанці концентрація пунктограм і орфограм шалена – 47 розділових знаків. Вони всі не авторські, за правилами, але серед є такі, які рідковживані. Це змагання, не може бути аж надто багато переможців. Ні в якому разі не зробіть висновок, що наша нація не грамотна. В усіх країнах, де пишуть диктанти, подібна ситуація», – сказав Олександр Авраменко.

Усього в написанні диктанту в нашій школі взяли участь 102 людини, серед них: 7 кл.-25 учнів; 8 клас-36 учнів; 9 клас – 17 учнів; 10 клас-13 учнів, педагогів – 9, техперсонал – 2.

 

Категорія: Навчальна робота | Переглядів: 403 | Додав: school | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: