Головна » 2024 » Лютий » 26 » День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя і 10-та річниця початку спротиву окупації Криму.
13:29
День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя і 10-та річниця початку спротиву окупації Криму.

26 лютого року в Україні відзначається День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя і 10-та річниця початку спротиву окупації Криму.

10 років тому, у лютому 2014 року сучасна російсько-українська війна розпочалася з окупації Криму.

Практично звідусіль доносилися тривожні новини: на півострові вантажівки без номерів та російські військові зі зброєю, але без розпізнавальних знаків, яких назвали «зеленими чоловічками», на півострів доставляються російські війська та техніка, переслідуються журналісти, формуються загони так званої «самооборони», встановлюються ворожі блокпости, під загрозою адмінбудівлі, 20-тисячний антиукраїнській мітинг у Севастополі...

25.02.2014 будівлю ВР АРК у м. Сімферополь оточили близько 400 проросійськи налаштованих пікетувальників. Вони вимагали зняти державну символіку України та провести позачергову сесію, на якій прийняти рішення про референдум за незалежність Криму.

26.02.2014 року на заклик Меджлісу кримськотатарського народу під стінами кримського парламенту відбувся масштабний мітинг на підтримку територіальної цілісності України.

До заходу долучилися тисячі представників кримськотатарського народу, інших національностей, проукраїнські активісти та небайдужі громадяни.

Водночас там зібралися представники проросійського формування «Народне ополчення Криму» та чоловіки, які приїхали з Севастополя та Євпаторії.

Того дня на площі, за різними підрахунками, зібралося до 20 тис. людей, правоохоронців – 551.

Зіткнення відбуваються з відкриттям позачергової сесії ВР АРК, ситуація загострюється, починається тиснява.

Сесію спершу відтерміновують та зрештою скасовують – за відсутності кворуму.

Дії російських та окремих кримських депутатів, їхня співпраця з незаконними формуваннями свідчили про підготовку до захоплення півострова росією.

Вже вночі російські військові захоплять будівлі парламенту та уряду АРК і окупація півострова продовжиться...

Проте того дня у мирний спосіб кримчанам вдалося не допустити позачергового засідання парламенту та перегляду статусу автономної республіки у складі України.

Тому 26 лютого ми вшановуємо мужність жителів Кримського півострова, які вийшли на мітинг на підтримку територіальної цілісності України, а також всіх, хто продовжував і продовжує чинити опір окупантам на півострові.

Педагоги школи провели тематична бесіди «Крим-це Україна» до Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Адже боротьба триває.

Переглядів: 48 | Додав: cherya-nataha | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: