Головна » 2023 » Жовтень » 27 » День української писемності та мови 2023
13:55
День української писемності та мови 2023

Цьогоріч Україна вперше відзначає День української писемності та мови - 27 жовтня. Це свято було започатковано Указом Президента України від 6 листопада 1997 року № 1241/97 «Про День української писемності та мови». 28 липня 2023 року Президент України підписав указ про зміну дати святкування з 9 листопада на 27 жовтня.

Перенесення відзначення події пов’язане з переходом на новоюліанський календар, бо дата встановлення Дня української писемності та мови визначена у день пам’яті Преподобного Нестора-Літописця.

У цей день вшановують ченця Києво-Печерського монастиря Нестора Літописця, якого вважають прабатьком української писемності та автором першої фундаментальної історичної праці на українських землях – «Повісті минулих літ».

Українська мова є однією із слов’янських мов. Необхідно наголосити, що наша мова походить від єдиного праслов’янського кореня, а не від міфічної давньоруської мови, яка нібито розділилася на три мови – українську, білоруську та російську. Процес формування української мови розпочався в 6 ст. і тривав до 16 ст.

Справою популяризації української мови займалася українська інтелігенція. Творцем сучасної української мови став дипломат Іван Котляревський, автор творів «Енеїда» та «Наталка Полтавка», які створені на основі живої народної мови. Трохи згодом Тарас Шевченко довів своєю поезією, що українська мова нічим не поступається іншим мовам. Усьому світу відомі імена та твори великих класиків української літератури: Івана Франка, Лесі Українки, Івана Котляревського, Олександра Довженка, Марка Вовчка, Василя Стуса, Ольги Кобилянської та багатьох інших.

Не менш відомими є й сучасні українські автори: Ліна Костенко, Юрій Андрухович, Лесь Подерев’янський, Сергій Жадан, Оксана Забужко, Любко Дереш та інші.

Сьогодні українська мова об’єднує людей, готових відстоювати незалежність нашої держави, обороняти та розбудовувати її задля благополуччя майбутніх поколінь.

День української писемності та мови - це гарна нагода згадати шкільні та студентські роки й долучитися до Всеукраїнського диктанту. І це гарна нагода почати її вивчати знову.

Учні 3-9 класів нашої школи підготували вітання з цим святом! (керівник проєкту -  Коструб Христина Володимирівна).

Переглядів: 133 | Додав: cherya-nataha | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 1
1 Оксана  
0
Хай живе наша мелодійна, українська мова!
Слава Україні!!!

Ім`я *:
Email *:
Код *: