Головна » 2022 » Січень » 27 » Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту
17:32
Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

​​​​​"Пам’ять про Голокост необхідна, щоб наші діти ніколи не були жертвами, катами або байдужими спостерігачами"

✡️27 січня відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Цю дату встановила у 2005 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй, прийнявши резолюцію № 60/7 «Пам'ять про Голокост». 

ООН закликала держави-члени зробити все можливе, щоб наступні покоління зберегли пам'ять про цю жахливу трагедію людства та запобігти в майбутньому актам геноциду.
Україна на державному рівні приєдналася до відзначення цієї дати у 2012 році. 

Трагедія Голокосту не оминула й Донецьку (Сталінську) область. За переписом населення від 1939 року, на території області проживало 65,5 тисячі осіб єврейської національної меншини, що складало 2,1 % від загальної кількості її населення. У період Другої світової війни на території області нацистським окупаційним режимом було знищено близько 30-ти тисяч осіб єврейської національності.

На території Донецька у 1942 році існувало єврейське гетто, через яке пройшли тисячі євреїв, проте точне їх число залишається й досі невідомим. Крім того, наймасовішими місцями знищення євреїв є:

◾️Бахмут – в алебастровому забої Артемівського заводу шампанських вин понад 3 тисяч жителів міста, більшість з яких були представниками єврейської спільноти, були живцем замуровані в камері № 46.

◾️Костянтинівка – знищено близько 5 тисяч осіб. Найчастіше місцем розстрілів була Сергіївська балка.

◾️Краматорськ – знищено близько 7 тисяч мешканців міста. Їх розстрілювали у кам'яному кар'єрі (сел. Іванівка), глиняному кар'єрі, біля Червоної Скелі та в сел. Ясногірка.

◾️Маріуполь – знищено близько 16 тисяч осіб. Наймасовіші розстріли відбувалися поблизу сел. Агробаза.

Загалом гітлерівський окупаційний режим винний в загибелі 1,5 млн євреїв на території України. Ті, хто залишилися живими, урятувалися насамперед завдяки місцевим мешканцям. Попри смертельну небезпеку, вони мали мужність здійснити цей моральний подвиг.

Десятки тисяч людей по всьому світу за порятунок євреїв під час Голокосту були нагородженні високим званням «Праведник світу», і серед них його отримали більш ніж 2,5 тисячі українців.

 У цей день, День скорботи і пам’яті, ми приєднуємося до загальної печалі і прагнемо співчувати всьому цьому болю та втраті, ім’я якої Голокост. Нехай живе надія, що подібного більше ніколи не повторитися!  Будемо пам’ятати…

Категорія: Виховна робота | Переглядів: 42 | Додав: cherya-nataha | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: