Головна » 2023 » Квітень » 26 » Пам'ять про Чорнобиль
13:49
Пам'ять про Чорнобиль

26 квітня 1986 року – день найбільшої в історії людства техногенної катастрофи – аварії на Чорнобильській АЕС, відлуння якої відчуваємо і досі.

Внаслідок забруднення повітря, ґрунтів і вод з’явилася так звана «зона відчуження», де небезпечно, а тому заборонено проживати людям.

Чорнобиль - невелике українське місто. Весною потопало воно у свіжій зелені, вишневому та яблуневому цвіті. Влітку їхали сюди від усюди, щоб набратися здоров'я, подихати цілющим повітрям. У 1971 році неподалік від Чорнобиля розпочали будівництво потужної атомної електростанції. На 1983-й рік стали до ладу 4 енергоблоки. Приступили до будівництва п'ятого. Згодом, за кілька кілометрів від станції виникло місто. Його назвали Прип'ять - за назвою тутешньої повноводної річки. Ніщо не віщувало біди. 26 квітня 1986 року о 1 годині 23 хвилини 40 секунд, коли всі спали, над четвертим реактором Чорнобильської електростанції несподівано велетенське полум'я розірвало нічну темряву. Сталася аварія на атомній станції. В ніч на 26 квітня на станції працювало 90 осіб. Всі до одного з честю виконали свій громадянський обов'язок. Всі вони знаходилися у зоні високої радіації. Вони мали право відступити, залишити своє робоче місце, але ніхто з них не зробив цього. Люди зробили все можливе, щоб врятувати станцію від руйнування.

Одними з найперших на порятунок прийшли пожежники. У важких умовах вдалося загасити пожежу. На ліквідацію трагедії всього людства поїхали з різних куточків України не тільки пожежники, а й транспортники, будівельники, медики, спеціальні частини хімзахисту, вертольотчики, підрозділи охорони, міліції. Всі діяли героїчно, злагоджено, самовіддано, ризикуючи своїм життям заради нас.

На заражених землях нікому тепер не можна жити. Ті землі треба лікувати. Чорнобиль - тепер велика рана України.

Сьогодні у всіх класах нашого закладу відбулися уроки пам’яті. Уроки пам’яті про мужність героїв-ліквідаторів, про недопущення помилок, що ведуть до руйнувань, про вимушене переселення зі своїх домівок у інші незнайомі місця.

Люди, не будьте байдужими, жорстокими, безпечними, пам'ятайте, що доля планети, доля всього людства, наше з вами майбутнє у ваших руках!


 

 

 

Категорія: Виховна робота | Переглядів: 48 | Додав: school | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: