Головна » 2023 » Вересень » 12 » ПРОФІЛАКТИКА СУЇЦИДАЛЬНОЇ ПОВЕДІНКИ ПІДЛІТКІВ
10:44
ПРОФІЛАКТИКА СУЇЦИДАЛЬНОЇ ПОВЕДІНКИ ПІДЛІТКІВ

ПРОФІЛАКТИКА СУЇЦИДАЛЬНОЇ ПОВЕДІНКИ ПІДЛІТКІВ

ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ ПРО ПІДЛІТКОВИЙ СУЇЦИД, ЩОБ ВЧАСНО НАДАТИ ДОПОМОГУ?
ПРИЧИНАМИ СУЇЦИДІВ У ДИТЯЧОМУ Й ПІДЛІТКОВОМУ ВІЦІ МОЖУТЬ БУТИ:

  1. Несформоване розуміння смерті. У підлітків розуміння й усвідомлення страху смерті формується не раніше 18 років. У свідомості дитини смерть не означає безповоротного припинення життя, вона думає, що все можна буде повернути назад.
  2. Дисгармонія в родині. Погані стосунки з батьками, недовіра й відчуженість у родині, відсутність підтримки від близьких людей, відсутність близької людини, до якої можна звернутися за порадою чи підтримкою.
  3. Раннє статеве життя призводить до ранніх розчарувань. У певний момент виникає ситуація, після якої, на думку підлітка, «жити далі просто неможливо» (розрив із коханим/коханою, небажана вагітність тощо), тобто відбувається втрата мети.
    Суїцидальна поведінка в підлітків часто пояснюється тим, що молоді люди, не маючи життєвого досвіду, не можуть правильно визначити мету свого життя і шляхи її досягнення.
  4. Саморуйнівна поведінка (алкоголізм, наркоманія, криміналізація).
  5. Відсутність ідеології в соціумі. Підліток у суспільстві «без батьківщини і прапора» частіше відчуває свою непотрібність, відсутність майбутнього, впадає в депресію.
  6. Реакція протесту. У переважній більшості випадків суїцидальна поведінка у віці близько 15-16 років пов’язана з реакцією протесту, особливо частим джерелом якої є порушення родинних, шкільних або групових взаємин. 70% підлітків називали приводом, що штовхнув їх на спробу суїциду, різноманітні шкільні конфлікти. Але причиною є, як правило, проблеми в родині. Однак вони зазвичай не зовнішні,а глибокі, неявні: порушені стосунки батьків і дітей. «Останньою краплею» стають шкільні ситуації, оскільки школа — це місце, де учень проводить значну частину свого часу.
  7. Депресія — також одна з причин, що підводять підлітка до суїцидальної поведінки. Її основним симптомом є втрата здатності отримувати задоволення й насолоджуватися звичайними речами, які раніше радували. Вчинки й настрій немов би «видихаються» і стають «несмачними». Психіка втрачає здатність до сильних почуттів. Причини депресії часто пов’язані із втратою друзів або близьких, здоров’я чи певних звичних речей (наприклад, місця проживання). Вона може початися на
    річницю втрати, причому людина не завжди усвідомлює дату, що наближається.
    Не існує якоїсь однієї причини самогубства. З особливою пильністю слід ставитися до поєднання небезпечних сигналів, якщо вони зберігаються протягом певного часу.

Загальні рекомендації педагогам і батькам з надання допомоги дітям у запобіганні суїцидальної поведінки:

  1. Слід відмовитися від авторитарності й наказового тону під час спілкування з
    дитиною.
  2. Варто будувати стосунки на основі договору, прохань, пояснень.
  3. Серйозно поставтеся до всіх погроз зі сторони дитини, не ігноруйте їх.
  4. Дайте відчути дитині, що її люблять і її проблеми вам не байдужі.
  5. Пояснюйте, що самогубство – неефективний спосіб розв’язання проблеми.
  6. Зверніться по допомогу до авторитетних для дитини / підлітка людей.
  7. Зверніться разом з підлітком до психоневрологічного диспансеру, дитячого чи
    підліткового психіатра.

КРІМ ТОГО, ВАЖЛИВО ПАМ’ЯТАТИ:

  1. Суїцид, зазвичай, не відбувається раптово, без попередження. Більшість підлітків, що роблять замах на своє життя, діляться планами, але майже 80% дорослих не чують або не хочуть цього почути.
  2. Суїцид не передається у спадок. Але сім’я, де вже було скоєне самогубство, стає для дітей зоною підвищеного ризику.
  3. Якщо у розпал сімейного скандалу підліток загрожує суїцидом, батьки повинні негайно зупинити сварку, якою б зухвалою не була його поведінка.
  4. Розмова з підлітком про суїцид не наводить його на думку покінчити з собою. Промовляючи свої тривоги, підліток звільняється від них. Головне, щоб підтекстом цих розмов не стала поетизація, героїзація смерті, як видатного вчинку сильної особистості.
  5. Думки про самогубство можуть минути, людина може повністю позбутися їх.
    Суїцидальні думки – не вирок.
  6. Відкрите обговорення підлітком своїх проблем і відчуттів може врятувати йому життя. Часто людина до останнього сумнівається у скоєнні самогубства, важливо вчасно виявити ці наміри та відверто поговорити.

Рідко причиною самогубства є один фактор (розбите серце, сварка з близькими). Кожен з них може стати спусковим механізмом, але не є єдиною причиною. Зазвичай проблеми накопичуються певний час (дитину ніхто не підтримує, вона боїться засмутити близьких або не довіряє дорослим чи психологам).
НІКОЛИ НЕ ІГНОРУЙТЕ

· розмови дитини про самогубство або про суїцидальні думки у однолітків, подруг,
однокласників (іноді дитина не каже про самогубство прямо);

· надмірну самокритику й переживання з приводу своїх поразок і невдач, дуже низьку
самооцінку підлітка;

· захоплення кумирами, які вчинили самогубство; прослуховування «похмурої»
музики, читання літератури, сюжети якої, так чи інакше торкаються теми суїциду;

· дарування важливих для дитини речей друзям або своїй сім’ї;
· соціальна ізоляція;
· депресивний стан;
· виникнення на тілі поранень;
· відсутність гігієни та байдуже ставлення до власного зовнішнього вигляду.
НАМАГАЙТЕСЯ ПОБУДУВАТИ ДОВІРУ У ВАШИХ СТОСУНКАХ З ДІТЬМИ. НЕ ЗАЛИШАЙТЕ ЇХ НА САМОТІ З ПРОБЛЕМАМИ, ЯКІ ВОНИ ЩЕ НЕ ЗДАТНІ САМОТУЖКИ ПОДОЛАТИ ЧИ ПЕРЕЖИТИ.

Категорія: Виховна робота | Переглядів: 39 | Додав: cherya-nataha | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: