Головна » 2023 » Січень » 18 » Сторінка психолога. Протидія торгівлі людьми.
16:32
Сторінка психолога. Протидія торгівлі людьми.

За даними Держдепартаменту США, щороку в рабство потрапляють 600-800 тис. осіб. За оцінками Центру безпеки людини, цей показник значно більший і дорівнює 4 млн. Згідно з дослідженнями Міжнародної Організації Праці, близько 12,3 млн. людей у світі займаються примусовою працею, в тому числі 2.4 мільйони – в результаті торгівлі людьми.

Торгівля людьми – здійснення з метою експлуатації вербування, перевезення, передачі, приховування чи отримання людей шляхом погрози силою або її застосування чи інших форм примусу, викрадення, шахрайства, обману, зловживання владою чи вразливістю стану або шляхом підкупу у вигляді платежів чи вигод для одержання згоди особи, яка контролює іншу особу. У сучасному світі торгівля людьми є одним з найбільш ганебних та масових порушень прав та свобод людини. Українське суспільство і сьогодні зберігає глибоке неприйняття всіх проявів незаконної експлуатації людини та приниження її гідності. Торгівля людьми не обов’язково пов’язана з переміщенням через кордон, а може відбуватись і в середині країни. Жертвами цього явища стають представники абсолютно всіх верств населення.

 Відповідно до українського законодавства під торгівлею людьми слід розуміти незаконне вербування, переміщування, переховування, передачу або одержання людини з метою експлуатації з використанням обману, шантажу або уразливого стану. Найчастіше злочинці користуються тяжким матеріальним становищем жертви, хворобою самої жертви або членів її сім’ї та її залежним становищем.  Торгівля людьми вважається особливо тяжким злочином в Україні та багатьох інших країнах. Стаття 149 Кримінального Кодексу України передбачає, що злочини, пов’язані з торгівлею людьми, караються позбавленням волі на строк від 3 до 15 років. В Міністерстві внутрішніх справ України працює спеціально створений Департамент по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми.   

Звернутися за практичними порадами можна до: Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 527, що працює за підтримки МОМ, з 8:00 до 20:00 за номером 527 (безкоштовно з мобільних телефонів) або 0 800 505 501 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів). Особи, які перебувають за кордоном, можуть звернутися до консультантів гарячої лінії за електронною адресою 527.hotline@gmail.com; Національної дитячої «гарячої лінії» за телефоном 0 800 500 225 або 116 111 (для дзвінків з мобільного) та Національної «гарячої» лінії з попередження насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0 800 500 335 або 116 123 (для дзвінків з мобільного) ГО «Ла Страда-Україна».

Переглядів: 43 | Додав: school | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: