Головна » 2022 » Листопад » 9 » XXІІ Всеукраїнський радіодиктант національної єдності – 2022
18:18
XXІІ Всеукраїнський радіодиктант національної єдності – 2022

Сьогодні, 9 листопада, у День української писемності та мови педагоги та учні нашого закладу долучилися до написання XXІІ Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.

Текст диктанту був присвячений рідному дому, авторкою його стала письменниця і режисерка Ірина Цілик, а читала диктант акторка Ада Роговцева.

Деякі українці писали диктант, перебуваючи на фронті та в укриттях, до написання також приєдналися вимушені переселенці за кордоном.

Сам текст диктанту розчулив людей, особливо тих, хто через війну покинув або втратив рідний дім.

Авторка тексту диктанту Ірина Цілик також плакала під час диктанту.

"Дивилася, як люди в різних куточках України, в катакомбах, аудиторіях, бібліотеках, а також далеких світах інших країн пишуть Радіодиктант, і плакала весь час", - пише вона.

Ірина Цілик каже, що отримує велику кількість відгуків на свій текст.

Написання Радіодиктанту-2022 адаптовано до умов воєнного часу, кажуть організатори.

У різних країнах світу були облаштовані студії для написання диктанту для вимушених переселенців та українців, які живуть за кордоном.

Радіодиктант національної єдності був вперше організований командою Українського радіо у 2000 році. Відтоді його проводять щороку в День Національної писемності та мови.

Зазвичай найактивнішими учасниками Радіодиктанту національної єдності стають школярі та студенти й викладачі навчальних закладів, але щороку на знак поваги до української мови у ньому бере участь все більше людей різних професій.

Радіодиктант не має на меті перевірки грамотності конкретної особи, а задуманий як своєрідний флешмоб — акція єднання навколо рідної мови, участь у якій може взяти кожен охочий.

Також у всіх класах сьогодні класні керівники провели з учнями позакласні заходи до дня української писемності та мови. Під час заходів педагоги розширили знання учнів про красу і багатство української мови, ознайомили дітей з українськими звичаями, пробудили почуття національної гідності, показали їм цінність і багатство української мови, бо без української мови не може існувати ні народ, ні Україна як держава.

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 44 | Додав: school | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 2
2 thelisdan  
1
Більша частина людей на цьому диктанті ледь стримувала сльози. Так хочеться додому, та не всі зможуть до нього коли-небудь повернутися.

1 paniolgatitarenko2161  
1
Це був дійснорадіодиктант єдності. Він об'єднав нас! Було враження, що ми знову в рідній
школі. Текст, написаний Іриною Цілик, розповідав про кожного з нас. І хоч важко
було на серці від спогадів про домівку, ми впевнені,  що незабаром
Перемога, і ми повернемося.

Ім`я *:
Email *:
Код *: