Головна » 2023 » Березень » 10 » День народження Тараса Шевченка
11:35
День народження Тараса Шевченка

 Безсмертна слава великого Кобзаря

Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття,

І голос твій нам душі окриля.

Встає в новій красі, забувши лихоліття.

Твоя, Тарасе, звільнена земля!

                          В. Симоненко

 

Минає 209 років з того часу, коли українська земля-мати дала нам одного з найкращих її синів і оборонців, безсмертного генія Тараса Шевченка. Уже сама поява цього національного титана є винятковим явищем не тільки в історії України, але й в історії цілого світу. І ніякий досі велетень духа не вклав у свої твори стільки невмирущої краси і стільки вічної правди та не дав своїм словам стільки чарівної сили, як Шевченко. Якимсь животворним духом віє від слів Шевченка. Вони будять в нас нові думки, вони потрясають нашу душу до глибин, вони зворушують навіть закам’янілі серця тих, що вже  вбили в глибині своєї душі почуття любові і пошани всього, що рідне і святе. Це та любов. Що переростає в силу морального обов’язку, що дає задоволення і спокій у серці.

Тарас Шевченко - видатний український поет, прозаїк, драматург, художник, політичний і громадський діяч. Він був людиною універсальних талантів та інтересів. Все його життя і творчість були присвячені українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, і коли в Україні будуть поважати мову, культуру та історію народу, тоді і люди будуть щасливі.

Незважаючи на короткий життєвий шлях, Тарас Шевченко залишив великий відбиток у літературі і художньому мистецтві. Життя Великого Кобзаря є прикладом свідомого вибору людини, яка обрала нелегку, сповнену випробувань і боротьби дорогу служіння рідному народові.

Учителі української мови та літератури провели заходи до вшанування пам’яті Великого Кобзаря. Учні під час поетичної хвилинки «Весна починається з Шевченка» натхненно читали поезії Тараса Григоровича, співали «Реве та стогне Дніпр широкий», «Думи мої, думи мої..»  Літературно-музична композиція «Душа української нації – Тарас Григорович Шевченко», присвячена пам’яті Т. Шевченка, сприяла розкриттю багатогранної постаті митця, формуванню культури мовлення через красу та багатство рідної мови. Турнір шевченкознавців  виявив найкращих знавців життя і творчості митця.

Минатимуть роки, спливатимуть віки, а Тарас Шевченко залишатиметься в пам’яті нащадків, бо він став символом боротьби за свободу та незалежність не одного покоління українців. І сьогодні, у XXI столітті, коли нашу країну вчергове намагаються знищити, слова Шевченка додають усім нам сил для протистояння.

Свою Україну любіть. Любіть її… во время люте,

В останню, тяжкую минуту

За неї господа моліть.


 

 

Переглядів: 56 | Додав: school | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: